OPG ŽUVIĆOPG Žuvić nalazi se u Dračevici, malom mjestu u srcu otoka Brača.
Ono već dugi niz godina proizvodi ukusne ručno rađene proizvode, što ih je škrta zemlja bračkog kamenjara dala, njegujući tradicijske metode obrade.

Najstariji član, koji je upravo navršio 88.godina, je nono“ Mikica“ (Nikola) od kojeg  je sve ovo započelo, a njegov sin Šimica i dalje nastavlja, obogaćuje i proširuje poljoprivredno imanje.

Od ukupno 38 guloznih proizvoda koliko ih danas ima, na posebno pažljiv način obrađuju i spremaju Šimica i Filka Žuvić.

Osnovna djelatnost gospodarstva su masline i maslinarstvo, a uz to i loza i vinogradarstvo.
Sadnju maslina započela je  prapranona Mandina koja je sa svojim tovarom išla u polje, dok je dio maslina naslijedila od svojih predaka.
Obnovu i sadnju maslina nastavlja nono Nikola, a od 1980. godine  sa sadnjom i obnovom maslina započinje i Šimica, sve do današnjih dana. On uvodi u poljima navodnjavanje maslina zbog plitkog i krševitog tla na kojemu su masline posađene.


Masline se nalaze oko samog mjesta Dračevice, na brdskom dijelu otoka Brača s  istočne, zapadne i sjeverne strane od mjesta smještene na tri parcele. Najveće je Konjsko sedlo, sa 21.000 m² koje predstavlja mješavinu starog i novog maslinika smještenog zapadno od samoga mjesta. Na toj lokaciji postojale su masline stare nekoliko stotina godina koje su 80-ih godina prošlog stoljeća obnovljene.

Pored maslina u tom masliniku ima posađenih bajama, oraha, trešnja, višnji, šljiva, šipaka, smokvi, kajsija, te ljekovito bilje. 2013. godine taj maslinik dobiva oznaku EKO-maslinik. Berba maslina započinje početkom listopada i traje ovisno o urodu. Masline se beru ručno, stavljaju u pamučne pregače omotane oko pojasa te se odlažu u plastične sanduke.Na kraju dana odnose se u uljaru koja ima certifikat za ekološku preradu.

Oko 0,3 ha poljoprivredne površine  zasađeno je vinovom lozom plemenitih sorti poput malog i velikog plavca, babića, viška vugova , smedervaka s oko 1400 čokota loza.

OPG godinama sudjeluje na natjecateljskim manifestacijama u maslinarstvu i uljarstvu, kao što su Maslina i Noćnjak te osvaja brojne prestižne nagrade za kvalitetu. 2005.g osvaja diplomu za uzorni maslinik otoka Brača.
2011. sedam proizvoda dobiva oznaku Hrvatskog Otočkog proizvoda, tako do 2015.g. ukupno 20 proizvoda je nagrađivano i dodijeljena im je oznaka HOP-a.
 


Kontaktirajte nas

Javite nam se

  • Naručite naše proizvode
  • Postavite nam pitanja o našim proizvodima
  • Pitajte nas o Ekološkom certifikatu - iskustva
  • ili nam pošaljite Vaše dojmove nakon uživanja u našim Gulozarijama :)
Podaci prikupljeni ovim obrascem neće biti javno objavljeni niti će se koristiti za bilo što drugo osim za slanje odgovora na Vaš upit!

* Obavezno ispuniti